Skip to content

Alle får en funksjonsnedsettelse i løpet av livet

Mange tenker at universell utforming ikke er så relevant for seg og sin virksomhet, for det er vel ikke så mange som har funksjonsnedsettelser? Faktum er at alle vil få en funksjonsnedsettelse i løpet av livet. I denne posten vil du lære mer om universell utforming og hvorfor det er så viktig.
4. apr Maria Blad Måøy
Dame som går opp en trapp

Du har nok hørt om universell utforming fordi det har vært veldig aktuelt på grunn av nye WCAG 2.1 som trådte i kraft i februar 2023, og bedriften din har kanskje fått en tilgjengelighetserklæring? Det må man jo ha for å følge loven. Kanskje tenker du at det ikke er så relevant for dine brukere og ansatte, for det er vel ikke så mange som har funksjonsnedsettelser? Faktum er at alle vil få en funksjonsnedsettelse i løpet av livet.

Universell utforming handler om å lage løsninger for alle, med mål om å inkludere flest mulig i samfunnet. Det kan være en dør som åpnes automatisk, og er bred nok til å komme igjennom enten man sitter i  rullestol, går på krykker, triller barnevogn, eller har mange handleposer. 

Permanent, midlertidig og situasjonsbasert nedsettelse

Ifølge arbeidskraftundersøkelsen til SSB har 18% av Norges befolkning en form for nedsettelse. Hva med resten av befolkningen? Du har kanskje ikke tenkt over det, men du har mest sannsynlig opplevd både midlertidige og situasjonsbaserte nedsettelser i løpet av livet. Uavhengig av om nedsettelsen er permanent, midlertidig eller situasjonsavhengig, vil personen oppleve de samme utfordringene.

En permanent nedsettelse er f.eks. at du er permanent blind. En midlertidig nedsettelse er f.eks. at du har hatt en øyeoperasjon og ikke kan utsette øynene for lys en kort periode, men det vil gå over. En situasjonsbasert nedsettelse er f.eks. at man ikke kan se mobilskjermen sin i sterkt sollys. Vi har sanser og egenskaper som mobilitet, tale, syn, hørsel og kognitiv evne som alle kan påvirkes midlertidig eller permanent.

Vi har alle stått i en situasjon der vi har måttet tenke annerledes, eller bruke andre løsninger og metoder enn vi vanligvis gjør. Her er noen eksempler på midlertidige og situasjonsbaserte nedsettelser.

Du har kun hatt mulighet til å bruke én armMor holder en baby med en arm. Illustrasjon

Illustrert av Maria Blad Måøy

Har du noen gang opplevd å brekke eller forstue armen? Eller kanskje har du hatt senebetennelse? Dette er midlertidige nedsettelser. En situasjonsbasert nedsettelse kan være at du kun har en arm tilgjengelig fordi du konstant holder en  nyfødt baby på armen, eller når du bærer en tung handlepose på vei hjem fra butikken. 

Hvordan skal jeg knyte skolissene med én hånd?

Det kan være utfordrende å klare seg med én hånd for flere hverdagslige oppgaver,  som for eksempel å knyte skolissene. Hva med å finne et par sko uten lisser? Nike har brukt dette til et konkurransefortrinn med modellen Nike- FlyEase (ekstern nettside). Å skrive tekstmeldinger med én hånd er heller ikke like enkelt, men hva med å bruke stemmen? Si hva tekstmeldingen skal inneholde, eller bruk forhåndsdefinerte tekstmeldinger som kun krever ett tastetrykk for å sende “Opptatt. Jeg ringer deg snart:)” til en mor som ringer 10 ganger om dagen mens du sitter i møter.

Om du har stive ledd eller skjelvende hender kan det være vanskelig å treffe riktig knapp på mobilen. Her har UXére og designere et ansvar. Ved å designe store knapper og lenker med god luft imellom blir det mindre sjanse å treffe feil på mobilen.

Noen hjelpeteknologier for nedsatt motorikk:

  • Tastaturnavigasjon
  • Adaptivt tastatur, for eksempel med store knapper
  • Munnpinne, hodemus, sip-and-puff bryter eller øyestyring
  • Forhåndsutfylte felt
  • Stemmekontroll

Du har ikke kunnet prateMann med i hals og kan ikke prate. Illustrasjon

Illustrert av Maria Blad Måøy

En gang i livet har du kanskje trukket en visdomstann? Eller har du sunget så bra på karaoke at stemmen forsvinner? Eller ropt livet av deg på en fotballkamp? Da har du hatt en midlertidig nedsettelse. Et eksempel på en situasjonsbasert nedsettelse kan være  å sitte i et bibliotek hvor man må være stille.

Hvordan kommuniserer jeg nå?

Jeg har selv opplevd å få en skade i ansiktet, noe som resulterte i at jeg ikke kunne prate en periode. For å kommunisere med venner kunne jeg peke på hva jeg ønsket å gjøre, gi tommel opp og ned eller tekste på mobilen. I øyeblikket ønsket jeg at man hadde lært noen enkle tegnspråk på skolen, men jeg fikk til å kommunisere på en annen måte enn jeg vanligvis ville gjort. 

Noen hjelpeteknologier for nedsatt taleevne:

  • “Tekst til tale” verktøy
  • Elektronisk kommunikasjonsbrett
  • Tekstmeldinger og emojier
  • Tegnspråk

Du har hatt nedsatt synsevneTrapp ned til en mørk kjeller. Illustrasjon

Illustrert av Maria Blad Måøy

Har du noen gang sett på en skrekkfilm, gått ned i kjelleren for å hente is, men lyset fungerer ikke? I kjelleren er du usikker om du ser en innbryter eller en kleshaug? Har du kanskje forsøkt å finne frem billetter på telefonen i sola på festival, men du må myse og plassere hånda over skjermen for å kunne se noe som helst? Dette er noen eksempler på situasjonsbaserte nedsettelser for synsevne.

En midlertidig synsnedsettelse kan være migrene med aura, som kan  trigges av sterkt blått lys. Migrene med aura kan gjøre det vanskelig å se, og man kan oppleve at ting flyter rundt.

Hva gjør jeg nå?

Dersom man er sensitiv til sterkt, blått lys er det mulig å legge til gult filter på mobilen. Man kan sette mobilen i lyst eller mørkt modus ut ifra hva man foretrekker, samt lysforhold i rommet. Om det er lite lysforhold i et rom er det flott at de fleste mobiler nå til dags har en innebygd lommelykt som kan skrus på med få tastetrykk. Som en designer er det viktig å tenke på god kontrast og et design som enkelt lar seg justere.  Om man ikke kan lese i det hele tatt, kan en skjermleser som leser opp innhold på nettsiden for deg være et topp verktøy. Dette forutsetter at nettsiden er kodet riktig. 

Noen hjelpeteknologier for nedsatt syn:

  • Skjermleser, VoiceOver på iPhone
  • Apper for å ta bilde for å lese opp innhold
  • Leselister med punktskrift
  • Filmer med synstolkning
  • Justering av kontrast, lysstyrke og gult filter
  • Zoom på tekst og innhold
  • Juster luft på ord, bokstaver og linjer.

Du har følt deg ukonsentrert og slitenDame ser forvirret på mobilen sin. Illustrasjon

Illustrert av Maria Blad Måøy

Har du noen gang vært så sliten at du ikke får med deg noe av det som blir sagt? Når alle lyder blir grusomme, og det er slitsomt å se på tv med mye lys? Dette er opplevelser man kan få om man er utbrent. Hver natt renser hjernen vekk ‘avfallsstoffer’, rydder opp i minnet og gjør deg klar for en ny dag. Hjernen er nesten som en maskin med en harddisk og RAM. Når virus må renses vekk, det er for fullt i minnet, og man får aldri ryddet opp, kan ting gå tregere enn vanlig.

Mangel på søvn og overbelastning skjer ofte med sykepleiere. Både NAF og arbeidstilsynet har nevnt risiko ved lite søvn. Når du ikke sover på 24 timer får du en reaksjonsevne tilsvarende det å ha 1 i promille. Å være våken i 18 timer tilsvarer 0,5 i promille. For en alenemor med stort underskudd av søvn som prøver å oppsøke hjelp og veiledning for sitt barn med utfordringer, vil det ha stor verdi om informasjonen hun leter seg frem til er lett å forstå . 

Dette er noen midlertidige nedsettelser som kan bli bedre med blant annet hvile, søvn og avlastning. Eksempel på en situasjonsbasert nedsettelse er om man er på en flyplass hvor det er mye inntrykk og støy og man ikke får med seg en viktig beskjed på høyttaleren.

Hvordan kan jeg lettere forstå?

Det finnes verktøy for å lese opp innhold på nettsiden med fremheving av teksten som leses opp. Det er mulig å forstørre tekst, slå opp ord, bruke kalender og varsel for å huske ting og mye mer. Kanskje nettsiden du er inne på har hjelpetekster for å forklare innhold? Kanskje nettsiden har forklarende videoer eller illustrasjoner? Kanskje det er en knapp man kan trykke på for å få lest opp teksten? 

Til deg som skriver - bruk klarspråk


Bruk klarspråk når du skriver, det vil si å skrive enkelt og forståelig. Til deg som jobber med tekst og innhold, formuler deg kort og konsist, bruk et enkelt språk uten vanskelig faguttrykk,  og tenk på hvem du skriver til. Bruk gjerne bilder, illustrasjoner og videoer for å formidle innholdet på en enklere måte.

Noen hjelpeteknologier for nedsatt kognisjon:

  • Vanskeligheter med å huske - bruk kalender/dagsplanlegger, alarmer og lister
  • Distraksjon - bruk verktøy for å skru av forstyrrende elementer på nettsider
  • Lese og skrivevansker
    • Overstyr størrelsen på tekst og luft mellom bokstaver, ord og linjer
    • Bruke skjermleser med markering
    • Ordprediksjon og oppslag


Du har hatt vanskeligheter med å høreEn planke faller ned i stor fart. Noen roper 'Pass deg'. Illustrasjon.

Illustrert av Maria Blad Måøy

Du jobber på en bråkete arbeidsplass med konstruksjon av et nytt bygg, og du hører ikke at kollegaen din roper at du må passe deg. Like etterpå blir du truffet av en gjenstand. Dette er en situasjonsbasert nedsettelse der du ikke hører en viktig beskjed eller et signal i situasjonen.

Andre eksempler på situasjonsbaserte nedsettelser av hørselen kan være når du er på konsert, eller når du sitter på toget og ser en video, men har glemt hodetelefonene. Da er det flott med undertekster på video. Det å få en skade på hørselen etter lang tid i støyfulle omgivelser,  som legen sier vil gå over med tiden, er et eksempel på en midlertidig nedsettelse av hørselen.

Hvordan kan jeg høre alarmen?

Om en brannalarm går kan det være vanskelig å få det med seg dersom man ikke hører. Det finnes muligheter for varsel i form av lys som blinker i en annen farge enn det som er vanlig.

Det samme gjelder for dørklokker. Lys kan erstatte lyd ved å dimme lyset opp og ned når noen ringer på. Hva om du ikke har mulighet til å ha lyd på telefonen fordi du er på en viktig konferanse? I dette tilfellet kan du også ha lysfunksjon som varsel på mobilen. I tillegg er det mulig å sette på vibrasjon. Dette er nyttig for alle, men helt nødvendig for noen. 

Noen hjelpeteknologier for nedsatt hørsel:

  • Undertekst til video
  • Vibrasjon på mobil, føling
  • Synlig varsel og notifikasjoner
  • Tekste eller bruke tegnspråk
  • Ulike høreapparater og støykansellerende ørepropper

Design løsninger for alle

Å designe løsninger for alle er verdifullt både for dem som har en midlertidig, situasjonsbasert eller permanent nedsettelse. Med en kombinasjon av universelt utformede løsninger og hjelpeteknologi kan barrierer brytes ned. Flere kan ta del i samfunnet, være mer selvstendige, få bedre selvfølelse, og få større sjanse for en plass i arbeidslivet og sosialt.

For å skape et mer inkluderende samfunn er det viktig å sette fokus på temaet, dele kunnskap om ulike perspektiver og hindre at nye barrierer skapes. Det kan også bidra positivt på flere områder for en bedrift. Noen eksempler er flere kunder fordi flere kan bruke produktene eller nettsidene dine, reduserte kostnader knyttet til kundeservice som følge av at kundene selv kan utføre oppgavene de kommer for å gjøre, og se bra ut på søk. Det vil også kunne gi bedriften et godt omdømme, som igjen gjør at arbeidsplassen blir attraktiv og et sted folk ønsker å jobbe.  

For å sikre gode løsninger har vi som lager dem et ansvar. Redaktører som skriver innhold, utviklere som strukturerer koden, og designere som utformer siden har alle et ansvar. Av og til kan det gå skikkelig galt dersom man ikke tar hensyn til funksjonsnedsettelser. I 1997 fikk flere japanske barn epilepsianfall da de så på en episode av Pokemon. Hendelsen var forårsaket av hyppig blinking mellom røde og blå farger, og resulterte i oppkast, svimmelhet, bevisstløshet og anfall. Mer enn 700 personer måtte på sykehus.

Det at vi lager løsninger som tar hensyn til permanente, midlertidige og situasjonsbaserte nedsettelser er bra for alle, helt nødvendig for noen, og i noen tilfeller også livsviktig.

Hvordan kan jeg øke kompetansen min for å bidra til løsninger som alle kan bruke?

Det finnes flere gratis kurs på nett, og vi i twoday tilbyr også kurs i universell utforming. Ikke nøl med å ta kontakt dersom dette kan være interessant for deg og din bedrift.

twoday er på UX-Nordic!

Twoday er en av foredragsholderene på konferansen ‘UX-Nordic’ i Århus med tema “Accessibility in a hurry”. Kanskje vi ses?

Vi hjelper deg med tilgjengelighetserklæringen

Maria Blad Måøy

Maria Blad Måøy
UX-Designer, twoday
 
Maria jobber som UX-designer og UU-ambassadør i twoday.

Relaterte artikler