Skip to content

Nysgjerrig på influencer marketing?

Influencer marketing er i sterk vekst, og har i løpet av kort tid gått forbi kinoreklame som kanal når det kommer til omsetning. Som et resultat av dette har det også skjedd en større profesjonalisering av bransjen, når det gjelder marked, regelverk og aktører.
28. des Kristina Juul Jørgensen

 

En merkevare kan oppnå stor suksess ved bruk av influencer marketing hvis det blir gjort på en god og strategisk måte. Stryntrappa sitt samarbeid med Kristin Gjelsvik er et eksempel på det. Faktisk så oppgir 1 av 4 mellom 15-29 år å ha kjøpt et produkt/tjeneste etter at en influencer har anbefalt det, i følge Kantar sin rapport «Medietrender 2020».

I høst arrangerte Markedsføringsforeningen i Oslo sitt årlige arrangement “Kanalbattle”, der 10 representanter fra Norges største kanaler skulle overbevise 1100 markedsførere om hvorfor de fortjener deres annonsekroner. Influencer-byrået Egmont People vant for første gang, noe som indikerer at mange markedsførere planlegger å inkludere influencer marketing som en del av markedsmiksen fremover.

Slik kan du utforske influencer marketing

Det er flere ulike måter å inngå et slikt samarbeid. De største influencerne er tilknyttet byråer, som for eksempel United Influencers, Egmont People, Kontent, Max Social, Anti, Adlink, Splay og Nordic Screens, for å nevne noen. I de tilfellene blir som regel den første kontakten via agentene i byråene, og man får gjerne hjelp til å komme på kreative løsninger, kampanjeplanlegging og rapportering. 

Man kan også inngå samarbeid ved å bruke portalen Inzpire Me, som knytter merkevarer og influencere sammen. Ved å inngå samarbeid via byrå eller portaler, er man sikret god dokumentasjon som rekkevidde, demografi og geografi på publikummet til influencerne. For de influencerne som ikke er tilknyttet byrå eller portaler, kan man ta direkte kontakt. Sørg da for å få nok dokumentasjon på publikum, rekkevidde og tilhørende kampanjedata.

Les: Slik solgte Stryntrappa trapper med influencer marketing

Sett en tydelig målsetting for samarbeidet

Først og fremst er det viktig å sette en tydelig målsetting for samarbeidet. Del disse inn etter langsiktige og kortsiktige mål. Er målet å øke antall konverteringer, bygge merkevare eller spre et budskap? Det vil legge føringer for hvilke influencere og hvilke kanaler det vil være best å velge. Målsetningen vil også gi føringer på om man burde inngå langsiktige eller kortsiktige samarbeid. Å inngå langsiktige samarbeid eller ambassadørskap med en influencer vil som regel føre til større troverdighet til samarbeidet. 

Hvem er i målgruppen?

Sørg for å undersøke at de influencerne du vurderer å samarbeide med har et publikum som er i tråd med hvem du ønsker å nå. Hvor stor andel av følgerne er norske? Hvem er det som faktisk ser og engasjerer seg i innholdet? Sørg for å få nok dokumentasjon på dette før du inngår et samarbeid. 

Skjermdumper eksempler på influencer-samarbeid med Funkygine, Kristin Gjelsvik og Stine Hartmann.
Her ser du eksempler på influencer-samarbeid. Funkygine for Devold of Norway, Kristin Gjelsvik for Stryntrappa og Stine Hartmann for Visma eAccounting.

 

Troverdighet i leveransen

En viktig nøkkel for et vellykket samarbeid er troverdighet. Hvor troverdig er det at denne influenceren faktisk hadde anbefalt dette produktet/tjenesten om det ikke var et betalt samarbeid? Velg influencere som har innhold og interesser i tråd med din merkevare. Unngå å inngå samarbeid med de som nylig har annonsert for lignende merkevarer tidligere, da dette vil svekke troverdigheten. 

Innhold og kommunikasjon

Sett klare føringer for hva som skal kommuniseres og hvilke type innhold som passer til din merkevare. Men pass på å ikke legge for mange føringer. La influenceren lage innhold som er i tråd med innhold de vanligvis publiserer som ikke er betalt. Skillet mellom det betalte innholdet og det ikke-betalte bør være minst mulig. 

Merking

Sist, men virkelig ikke minst; sørg for at regler og retningslinjer i forbindelse med influencer-samarbeid overholdes. Alt innhold skal være tydelig merket med “Annonse” eller “Reklame”. 

Les kravene til Forbrukertilsynet her: https://www.forbrukertilsynet.no/lov-og-rett/veiledninger-og-retningslinjer/veiledning-reklame-some

Vil du vite mer?

Fyll ut skjemaet under her så finner vi et tidspunkt som passer deg.

 

 

Relaterte artikler