Skip to content

Hvordan ser hverdagen til en testleder ut?

Hvordan er det egentlig å jobbe som testleder? Bli kjent med Anette og lær om hennes hverdag som testleder i twoday.
14. des Anette Hamberg Ormset
Bilde av en dame i hvit skjorte som smiler
En testleder er en person som har ansvar for kvaliteten i det som blir utviklet. Man er ansvarlig for å lede tester av IT-prosjekter og jobber derfor tett med utviklere og prosjektledere. 
Mitt navn er Anette og jeg jobber som testleder i twoday. Jeg har i hele min arbeidskarriere jobbet inhouse. Det vil si at jeg har vært ansatt et sted og hatt faste kollegaer og arbeidsoppgaver fra dag til dag. Etter som årene gikk følte jeg meg rastløs og ønsket en større variasjon i arbeidsoppgavene mine. Derfor valgte jeg å ta reisen videre til twoday.
 
Som testleder-konsulent får jeg absolutt oppfylt ønske om større variasjon i arbeidsoppgavene mine og hverdagene mine er svært variert. Noe jeg trives svært godt med!
 
Som konsulent i twoday har man noen ganger langvarige prosjekter hos en kunde og andre ganger er man ute på kortere oppdrag, for eksempel for å bistå i en systemtest av en leveranse. På den måten kan man altså prøve seg på både lengre og kortere prosjekter.
 
Livet som testleder byr også på mange spennende muligheter. Man opparbeider seg etterhvert et stort nettverk av andre kollegaer i twoday, og man blir kjent med mange nye kunder underveis. Dette er veldig lærerikt, da man hele tiden kommer borti forskjellige verktøy og systemer som skal tas i bruk.

 

Dette gjør jeg på prosjekt

I dag jobber jeg 50% som testleder hos UDI (Utlendingsdirektoratet)  og 50% som testleder hos Landbruksdirektoratet. Som testleder hos UDI er jeg ansvarlig for å følge opp testerne hos UDI gjennom en systemtest og en akseptansetest. Jeg har rollen som testleder for kundesiden, som innebærer at jeg må følge opp leverandøren av løsningen som skal testes. I dette tilfellet er det Computas. Dette synes jeg er veldig spennende, fordi man som oftest er testleder som leverandør. Jeg skal også holde styr på at tester gjennomføres, at feil rapporteres, følges opp med feilretting og at det blir retestet. 
 
Hos Landbruksdirektoratet er mine arbeidsoppgaver som testleder annerledes. Det fordi vi på det prosjektet er i en fase hvor man skal lage en helt ny modul. Men test er viktig tidlig i ethvert prosjekt. 
 
Kunne du tenkt deg å jobbe som testleder i twoday? Sjekk ut vår ledige stilling som testleder her.
 
Det å starte å tenke på test tidlig i utviklingsprosessen er vesentlig for suksessen til et prosjekt. Hos Landbruksdirektoratet deltar jeg i arbeidsmøter i planleggingsfasen for å forberede test og legge en teststrategi for gjennomføring av tester. Jeg deltar også i planleggingen av brukertesting. Etter endt planleggingsfase skal brukere av systemet se på skjermbilde skissene og se om dette oppfyller kravene og ønskene til elektronisk søknad om melkekvoter.

 

Hvordan kommer man i gang på nye prosjekter?

Ofte får jeg spørsmålet om hvordan man bare kan starte som testleder hos nye kunder støtt og stadig og om hvordan man kan alle systemene til alle de forskjellige kundene. Jeg forstår godt hvorfor jeg får dette spørsmålet og svaret er – det kan man jo ikke!

Men det som er fint som testleder er at man har den grunnleggende forståelsen for testfaget som gjør det mulig å utføre og følge opp test hos de fleste kunder. Det er umulig å kunne alle systemene til alle kundene våre. Men med tiden oppdager man at det ikke er så stor forskjell på hvordan testprosessen gjøres uavhengig av system. 

Som testleder får man selvfølgelig den opplæringen man trenger for å gjennomføre testing, om det er fra en leverandør som har utviklet løsningen eller om det er fra kunden.
 
twoday har også mange faggrupper og fagsamlinger som gjør at man ikke er alene når man er ute i oppdrag. Det er alltid noen å spørre dersom man lurer på noe. Vi har egen faggruppe som består av både nyutdannede og mer erfarne testere og testledere. Denne kombinasjonen er fantastisk. 
 
Vi har mye å lære hverandre og gjør dette gjennom fagkvelder og prosjektbesøk hos hverandre. Det er også rom for å delta på kurs og frokostseminarer innenfor faget. Så man kan hele tiden lære nytt og utvikle seg. Og det er nettopp dette som er så fint med å jobbe som testleder hos twoday.
 
Kunne du tenke deg å jobbe som testleder i twoday?

Sjekk ut våre ledige stillinger

Relaterte artikler