Skip to content

3 smarte tips for redigering i Craft CMS

Craft CMS er, kort fortalt, en meget fleksibel og brukervennlig publiseringsløsning, som gjør innholdsredigering enkelt, enten du jobber med tekst, bilder eller video. Med mange muligheter for redigering, kan det kanskje føles litt overveldende i starten, men med litt øving og prøving, får du garantert raskt taket på det. Det er viktig at du som redigerer innholdet har en like god opplevelse som de som skal lese det. Ikke bare gjør et godt redigeringsverktøy din arbeidshverdag enklere, men det fører også til bedre nettsider. I denne bloggposten vil vi se nærmere på noen av verktøyene i Craft CMS som kanskje virker opplagte, men som kan gjøre redigeringsopplevelsen enklere og mye mer effektiv.
3. apr Eirik Rabben Igland

1. Bruk forhåndsvisning

“Forhåndsvisning” er et av de aller mest nyttige verktøyene i Craft CMS. Den lar deg se siden du redigerer, mens du redigerer den. Dette kan hjelpe deg å se feil eller forbedringsmuligheter før du publiserer innholdet.

Du får muligheten til å eksperimentere med innholdstyper og layout, slik at du kan lage den beste versjonen av en side eller artikkel. Du har også mulighet til å velge å vise siden slik den vil se ut på nettbrett eller mobil. Dermed sikrer du at siden er tilpasset ulike skjermer, og at brukerne får en god opplevelse.

Slik gjør du det:

 • Logg inn i kontrollpanelet, og gå til artikkeloversikten. Her finner du de ulike seksjonene som er tilgjengelig på ditt nettsted. Velg en side eller artikkel du vil redigere, eller opprett en ny.
 • Inne i redigeringsvisningen finner du en knapp oppe i høyre hjørne som heter «Forhåndsvisning» («Preview» i engelsk versjon).
 • Når du trykker på denne knappen, åpnes forhåndsvisningen i et vindu til høyre. Redigeringsvisningen ligger til venstre.
 • Endringer du gjør i denne modusen vil automatisk oppdatere siden.
 • Bruk ikonene for mobil, nettbrett eller PC for å se siden i ulike størrelser.
 • Når du er ferdig å redigere, klikker du på «Lukk forhåndsvisning» for å komme tilbake til normal redigeringsvisning. Her kan du velge om du vil publisere endringene, lagre et utkast, eller gå tilbake til en tidligere versjon.

2. Organiser filene dine med undermapper

Craft CMS har et nyttig filbibliotek som lar deg organisere og gjenbruke filer på tvers av sider og artikler. Vanligvis ser du mapper for bilder, videoer og andre dokumenter, avhengig av hvilken funksjonalitet du trenger på ditt nettsted.
Noe ikke alle vet, er at det er mulig å lage undermapper inne i hovedmappene. Dette gjør det enklere å gruppere relaterte filer, slik at du lettere kan finne det du trenger, uten å måtte huske filnavn eller lete gjennom hundrevis av filer. 

Dersom du for eksempel har produkter på nettsiden som har mange bilder, kan du opprette en mappe for hvert produkt, eller du kan opprette en mappe med bildene av alle kontaktpersoner i bedriften din.

Slik gjør du det:

 • Logg inn i kontrollpanelet og klikk på «Filer» («Assets» i engelsk versjon).
 • Her finner du en oversikt over hovedmappene, for eksempel «Bilder», og «Dokumenter».
 • Høyreklikk med musepekeren på en av mappene. Du vil da se en meny der du kan velge å opprette en ny undermappe.
 • Klikk på knappen i menyen, og gi mappen et navn. Den nye mappen vil nå vises under den mappen du klikket på for å opprette den.
 • Du kan nå dra og slippe filer fra andre mapper til denne mappen, eller klikke på den i menyen for å se alle filer som er inni den.

3. Redigere bilder direkte i kontrollpanelet

Noen ganger laster man opp et bilde, legger det til på en side, og så ser man at det ikke ser ut slik som man hadde tenkt. Kanskje skulle subjektet vært litt nærmere, eller kanskje er hele bildet litt skjevt?

Heldigvis har Craft CMS en innebygd funksjonalitet for enkel bilderedigering. Med de innebygde verktøyene, kan du beskjære, rotere og speile bilder, slik at du slipper å åpne bildet i et redigeringsprogram og laste det opp på nytt. Ganske effektivt!

Slik gjør du det:

 • Finn bildet du ønsker å redigere, enten inne på en side, eller under «Filer» i hovedmenyen. Når du klikker på bildet, får du se redigeringsvisningen for bildet, og en forhåndsvisning til høyre.
 • Når du fører musepekeren over forhåndsvisningen, dukker det opp noen flere knapper, blant annet en der det står «Rediger» («Edit» på engelsk).
 • Klikk på «Rediger»-knappen. Du vil da få se en større versjon av bildet, og knapper for de ulike verktøyene.
 • I denne visningen kan du redigere bildet, eller sette et fokuspunkt som bestemmer hvor midtpunktet på bildet skal være ved automatisk beskjæring for ulike skjermstørrelser.
 • Når du er ferdig, kan du klikke på knappen nede til høyre for å lagre den nye versjonen av bildet. Du kan også velge å lagre som en ny fil. Da vil du også kunne beholde originalen.

En god opplevelse og bedre resultater

Craft CMS har, som du ser, gode verktøy som effektiviserer redigeringsprosessen for deg. Ved å bli kjent med disse verktøyene, vil du kunne skape nettsider som gir de besøkende en god opplevelse, som fører til bedre resultater for deg - men ved bruk av en smule mindre tid på jobben. Lykke til! 


Noe du lurer på?

Har du noen spørsmål til Craft CMS? Legg igjen kontaktinformasjon så finner vi en tid som passer deg. Vi snakkes!

Relaterte artikler