Skip to content

Hva er Microsoft Fabric? 

Microsoft Fabric er et alt-i-ett-analyseløsning for virksomheter som dekker alt fra dataflytting til datavitenskap, sanntidsanalyse og forretningsanalyse. Med dette nye helhetlige Software as a Service (Saas) produktet søker Microsoft å revolusjonere måten vi håndterer og drar nytte av data og innsikt på.
11. okt Bjørnar Laurila

 

Ferdig konfigurert

Fabric kommer ferdig konfigurert ut av boksen med en fast månedspris, og med tilgang til alle komponentene uten ekstra kostnad. Dette står i sterk kontrast til tidligere dataplattform-løsninger, hvor alle komponentene som var del i løsningen måtte konfigureres og kobles sammen, samtidig som man måtte ta hensyn til kostnader og sikkerhet. Noe som fort kan bli tidkrevende og komplekst. 

Diagram over programvaren som en tjeneste foundation under de ulike opplevelsene av Fabric.

 

Mange vil nok kjenne igjen mange av komponentene til Fabric som består av  

  • Data Factory: Støtter over 200 tilkoblinger til ulike datakilder.
  • Data Engineering: Spark-plattformen for storstilt datatransformasjon.
  • Data Warehouse: Skiller beregning fra lagring slik at begge kan skaleres individuelt. Data er lagret i Delta Parquet.
  • Data Science: Lar deg bygge, distribuere og operasjonalisere ML-modeller og integrerer med Azure ML for innebygd eksperimentsporing og modellregister.
  • Real Time Analytics: Det raskest voksende datasegmentet. Fabric tilbyr en førsteklasses motor for Real-Time Analytics.
  • Power BI: En ledende plattform for forretningsinnsikt.

På tvers av alle disse forskjellige komponentene så er Microsoft Co-Pilot dypt integrert og vil være tilgjengelig og kunne gi brukeren relevante svar, forlag eller tips. Hvis man står inne i en Power BI rapport og lurer på hvilke produkter som gjorde det best i forrige kvartal så kan man enkelt få svar fra Microsoft Co-Pilot. 

OneLake 

Felles for alle komponentene er OneLake, som vil fungere som bedriftens OneDrive for all data. Behovet for individuelle datasiloer forsvinner med dette, ettersom man kan koble dataene til sitt eget LakeHouse. Hver bruker har sitt eget LakeHouse, som er en samling av filer, mapper og tabeller som representerer en database over en datasjø og man kan opprette disse etter behov.  

OneLake kommer forhåndskonfigurert, er hierarkisk av natur og er innebygget i alle komponentene i Fabric.  Data blir lagret i delta parquet format og du kan samhandle med dataene på mange forskjellige måter, f.eks. sql, pyspark, python eller i Power BI. 

 

Diagram over forskjellige opplevelser som alle får tilgang til samme OneLake-datalagring.

 

Med OneLake kommer også OneSecurity som bruker sikkerhet- og rettighetsinstillinger fra Azure AD og muliggjør svært granulær tilgangsstyring via Role Based Access Control. For eksempel så kan tilgang til data styres styres både på rad og kolonne, som i effekt er tilgangsstyring på cellenivå. Disse rettighetene arves til alle stedene dataene blir brukt.  

 

Diagram showing how a shortcut connects files and folders stored in other locations.

 

Flytting av data inn til OneLake kan drastisk reduseres ved bruk av Shortcuts. Shortcuts er symbolske koblinger til f.eks. andre lakehouses eller data lakes og lar deg bruke disse som alle andre tabeller uten flytting av data samtidig som tilgangskontrollen blir bevart.  

For de med Dynamics 365 produkter kan Microsoft Fabric koble seg direkte på disse og nye data vil automatisk bli tilgjengelig omtrent umuddelbart. 

 

Et bilde som inneholder tekst, diagram, Font, skjermbilde

Automatisk generert beskrivelse

 

 


Ønsker du å vite mer om Microsoft Fabric? Ta kontakt med oss så tar vi en prat!

 Fyll ut skjemaet under så finner vi en tid som passer deg.
 

Forfatter

Bjornar 800px

Bjørnar Laurila
Data Scientist twoday

Bjørnar er utdannet Siviløkonom og har i tillegg en Doktorgrad i adferdsøkonomi. I twoday jobber han med dataanalyser, prediksjon og maskinlæring. 

Relaterte artikler