Skip to content

Overgangen til Altinn 3.0: En nødvendig endring

Alle tjenester som i dag bruker Altinn må gjennom en betydningsfull overgang – fra Altinn 2.0 til Altinn 3.0. Denne overgangen er høyaktuell fordi plattformen til Altinn 2.0, kjent som Microsoft InfoPath, pensjoneres i 2026.
26. jan Sara Abnar og Jon Olav Båtbukt

Altinn 3.0

For de fleste av oss er Altinn forbundet med skattemeldingen, men portalen brukes til mer enn det. Altinn er en internettportal for dialog mellom offentlige etater, næringslivet og privatpersoner, og den tekniske plattformen brukes til å lage digitale tjenester for brukerne. Egentlig kan det sies å være skjema, massevis av skjema. Når du leverer skattemeldingen din, så er dette et skjema. Registrere ditt enkeltmannsforetak hos Brønnøysundregisteret? Skjema. Kommunikasjon mellom arbeidsgivere og NAV? Jepp, også skjema. 

Altinn 2.0 er å regne som en monolitt – en rigid, tettkoblet applikasjon hvor skjema må bygges på en tydelig definert struktur. Med overgangen til Altinn 3.0 introduseres en mer moderne tilnærming, med begreper som utviklere kjenner og elsker – åpen kildekode, templater med innebygd funksjonalitet, skalerbarhet og sikkerhet innebygd, docker og mikrotjenester. 

Få en praktisk introduksjon til Altinn 3.0

Digitaliseringsdirektoratet har lansert et introduksjonskurs for Altinn 3.0, som gir deg muligheten til å utvikle en digital løsning på en hypotetisk problemstilling for Sogndal kommune. Kurset er strukturert i moduler, og gir en grundig forståelse av den nye plattformen, inkludert motivasjon, oppgaver, lesemateriale og løsningsforslag. 

En fordel med Altinn 3.0 er fleksibiliteten den gir utviklere. Du kan enten utvikle i den Integrated Development Environment/IDE’en du foretrekker, eller du kan bruke Altinn Studio – et webbasert verktøy for å lage Altinn-løsninger. Altinn Studio har ikke alle mulighetene som du får ved ren kode, men det er en god plattform for rask og enkel utvikling av skjemaer og skjemaflyter. 

Ikke bare en migrering 

Det er viktig å understreke at overgangen fra Altinn 2.0 til 3.0 ikke bare er en migrering, men snarere en fullstendig gjenoppbygging. Dette skyldes fundamentale forskjeller i arkitekturen mellom de to versjonene.  

Digitaliseringsdirektoratet har publisert migreringsstrategier for de ulike områdene av Altinn, men det er opp til den enkelte virksomhet å implementere disse. 

For deg som vurderer å gjennomføre kurset, anbefaler vi å sette opp containerapplikasjonen så fort modul 1 er gjennomført. Preview-vinduet i Altinn Studio er ikke alltid like pålitelig. Videre, til tross for muligheten til å utføre flere oppgaver i Altinn Studio, er det viktig å være klar over begrensningene og at mange oppgaver krever kode-kompetanse. 

For ytterligere støtte og innsikt anbefaler vi å delta i den åpne Slack-gruppen for Altinn, der utviklere kan kontakte hverandre for spørsmål og dele erfaringer.  

Konsultasjon med erfarne fagpersoner, spesielt de med kompetanse innen både Altinn 2.0 og 3.0, kan være en verdifull ressurs. I twoday har vi flere erfarne konsulenter som gjerne hjelper virksomheter med Altinn-relaterte henvendelser. 

En virksomhet kan sitte på en skjemabank med tusenvis av arbeidstimer bak seg, og da er 2026 egentlig ikke så fryktelig langt unna. 

 

Lurer du på noe om Altinn 3.0? Ta kontakt   

 

Relaterte artikler